Daudz laimes, jubilār! Mūziķis Rihards Zaļupe

Šoreiz jubilāra krēslā daudzpusīgais mūziķis Rihards Zaļupe, kurš pazīstams gan kā sitaminstrumentālists, gan kā godalgots komponists un nu jau arī dziedātājs. Vairāk nekā divdesmit gadus viņa spilgtais skatuviskais tēls un virtozā darbošanās ar nereti visai plašu sitamo instrumentu "saimniecību" klausītājus un skatītājus allaž piesaista un apbur gluži kā kāds šamanisks rituāls.

Rihards dzimis un audzis Kurzemē, deviņu pakalnu pilsētā Talsos – tur arī sācies ceļš uz mūziku, ar vecāku un Mūzikas skolas skolotāju neatlaidīgu atbalstu. Pēc tam seko studijas J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā – vispirms sitaminstrumentu klasē pie docenta Edgara Saksona, bet vēlāk tiek iegūts maģistra grāds kompozīcijā pie profesora Jura Karlsona. Savukārt marimbas spēli apguvis pie vairākiem pasaulē zināmiem šī instrumenta skolotājiem. Kopš bērnības Rihards fano par pūtēju orķestra muzicēšanas iespējām, un arī pirmais viņa profesionālais darbs bijis pūtēju orķestrī "Rīga" tolaik diriģenta Jāņa Puriņa vadībā. Vēlāk kā sitaminstrumentālistam uz ilgiem gadiem iekļaujoties Nacionālajā Simfoniskajā orķestrī.

Liktenīga Zaļupem bijusi iepazīšanās un muzikālā draudzība ar talantīgajiem brāļiem Petrauskiem – Oskaru un Raimondu, ar kuriem kopā 2006. gadā izveidots kameransamblis "Xylem TRIO", kurā atskaņota un kopā radīta visdažādākā mūzika. Zaļupe daudz spēlējis kamermūziku un solo arī kopā ar "Sinfonietta Rīga" orķestri, bijis iesaistīts mūzikas žanru performancēs no klasikas līdz "house" mūzikai, kā arī sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā Linda Leen, Intars Busulis, Raimonds Pauls, Kaspars Zemītis, "Latvian Voices", "Dagamba" u.c.

Kā komponists Rihards izpaudies tikpat dažādi – rakstījis solo un kamermūziku, skaņdarbus simfoniskam orķestrim, filmām un teātra izrādēm. Viņa kontā ir piecas Mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons", kā arī "Lielais Kristaps" par skaņu celiņu filmai "1906", AKKA/LAA balvas, bet viņa rakstītā mūzika seriālam "Nebaidies ne no kā" 2021. gadā tikusi nominēta Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvai.

Muzikālie projekti turpinās visdažādākajās jomās. Gatavojot pagājušo Ziemassvētku programmu, Rihards sācis izmantot arī savas vokālās dotības. Joprojām Rihards ir pasniedzējs Mūzikas akadēmijā, vīrs sievai Sonorai un tētis meitiņai Emīlijai. Patīk dārza darbi un daudzas lietas uzmeistarot pašam savām rokām.

Par mūzikas un dzīves simbiozi, pārlūkojot sarūpēto video fragmentu virkni, sarunāsies Andrejs Volmārs.